tag:blogger.com,1999:blog-7981154136634789162.post1685581754848267835..comments2023-12-19T21:24:45.656+08:00Comments on DAKWAH SANTAI & SENTAP USTAZ MOHD KHALIL : Buka Restoran Bukan Senang Tuan.....Mohd Khalilhttp://www.blogger.com/profile/04964837280245816555noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-7981154136634789162.post-53115627276124424152015-12-01T20:19:09.839+08:002015-12-01T20:19:09.839+08:00Boleh tak share macam mana nak start biz restoran ...Boleh tak share macam mana nak start biz restoran ni? Modal brapa minimum? Klau nak loan tu, apa yg kena tengok?puteribongsuhttps://www.blogger.com/profile/01941539824072580721noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7981154136634789162.post-47713901371736151912013-03-07T17:30:05.626+08:002013-03-07T17:30:05.626+08:00salam, tertarik baca post ni dan komen2 yg diberi ...salam, tertarik baca post ni dan komen2 yg diberi oleh sume viewers.. sy pun tgh plan nk fully in biz.. skrg mkn gj smbil biz tp bl masih keje mmg susah nk concentrate pd biz.. takut x dpt spend ms dgn anak2 lg.. jd buat mn yg termampu dulu.. dan kumpul modal smbil kumpul pngalaman.. hrpnye by the time anak2 sy skola nnt, sy dpt la fulltime dgn biz ni.. ^__^ananaifa enterprisehttp://waffle-comel-ananaifa.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7981154136634789162.post-68050620435910751342013-02-03T17:49:22.100+08:002013-02-03T17:49:22.100+08:00livonia19@yahoo.com
Salam,
Ramai chef2 ...livonia19@yahoo.com<br /><br />Salam,<br /> Ramai chef2 yg handal dlm masakan buka restoran..kebanyakannye xbertahan lama krana xde untung..<br />Untung & rugi dlm perniagaan atau hidup ni tersangat unik..KIta xdpt nak mengkaji mngunakan akal kita. Xde ilmu Kat dunia ni yg blh mnjamin seseorg tu blh untung dlm perniagaan..<br /><br />Jawapan yg tepat ialah' Manusia jd pandai kerana blajar,,tp Manusia jd kaya krana nasib...<br /><br />eemmmm.....pasti ramai yg x stuju..Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7981154136634789162.post-36492299032099541612012-08-30T17:26:32.860+08:002012-08-30T17:26:32.860+08:00assalamualaikum..sy sgt berminat dgn isi kandungan...assalamualaikum..sy sgt berminat dgn isi kandungan blog ust khalil ni..ble brtukar2 pendpt.bercerita ttg kedai makan ni...sy amat berminat utk membukanya...tp modal kt tgn ada 20k jer,tkut xckup..rahsia kehebatan masakan insyaallah sy ada..nk sgt bukak restoran ikan bakar berempah tp xnak jual mahal mcm org lain...asalkan sume org ble makan, maksudnya x tumpu pd org yg kaya2 jer...sy da test market jual di bazar ramadhan baru2 nih...licin,alhmdulillah sume puji masakan sy...syukur pd allah, pling tinggi sy jual sampai 35kg dlm masa 2jam stgh..setiap hr...tkut juga nak jual pd awalnya,,tp nekad..jk ada rezeki sy xkemana...skrg nak lebarkan sayap buka mcm warung@restoran..tp tkut xckup modal..nk wat pinjaman nm da blacklist...sj..sekadar nak minta pandangan.. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7981154136634789162.post-82426033619524353252011-01-24T09:38:05.010+08:002011-01-24T09:38:05.010+08:00Salam.. walaupun bru mnceburi bisnes kdai buku &am...Salam.. walaupun bru mnceburi bisnes kdai buku & alat tulis ni slama 3 tahun.. mmg bnyak ujian mnduga dri plbagai sudut.. <br /><br />& skrg Alhamdulillah.. plnggan tetap smakin btambah..Ustaz Azraihttp://travelogusahawanmuslim.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7981154136634789162.post-36820146603567801922011-01-07T09:47:41.933+08:002011-01-07T09:47:41.933+08:00Jangan salahkan sangat orang kita bertukar-tukar k...Jangan salahkan sangat orang kita bertukar-tukar kerja. Setiap orang mahukan kemajuan. Kalau kat tempat kerja tu nak upgrade asyik ada siling jek, orang pun bosan.<br />Sorang engineer kat tempat saya dah resign selepas bertahun-tahun kerja di takuk sama sebab orang atasannya takut dia nanti ambil alih tempat orang atasan tu..DeeYahttps://www.blogger.com/profile/09965461569496061127noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7981154136634789162.post-3207406409014081052010-11-29T02:59:36.119+08:002010-11-29T02:59:36.119+08:00tu lah adat berniaga, ada untung ruginya tapi yg b...tu lah adat berniaga, ada untung ruginya tapi yg boleh bersaing dan bertahan serta dapat menyediakn menu2 yg berbagai pas 2 sedap pulak maka InsyAllah beruntunglah dia...ohh ya x lupa juga bab menjaga kebajikan mendisiplinkn pekerja serta nak bagi pekerja boleh bertahan lama dan kekel dgn kita yg paling payah skali walau pn kita dah buat bermacam2 cara tapi jika kita memang x da nasib mungkin pekerja2 kita yg baik dan terlatih tadi akan dikebas org..atau kita terlalu pemurah mengajarkn selok belok tentang perniagaan kita secara terperinchi,konon nak bagi dia bersedia dlm 1 jangka masa nanti dia akan jadi towkeh sendiri..blum apa2 lagi kebanyakannya akan segera berangan2 nak jadi towkeh segera....itulah diantara pengalaman2 sy dlm berniaga,bermacam2 jenis pernigaan yg sy dh buat dan cuba dari yg kecil2 sehingga yg boleh dikatakn sehingga lah yg terakhir saya menjadi kontrektor.Bab mengekalkn pekerja2 adalah memang teramat payah skali jika pekerja2 kita adalah anak2 melayu....!alimshaarihttps://www.blogger.com/profile/14372199150315563024noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7981154136634789162.post-71831477958488797142010-01-28T10:05:13.043+08:002010-01-28T10:05:13.043+08:00Benar... ramai pelanggan mesti nak makan yg sedap,...Benar... ramai pelanggan mesti nak makan yg sedap, sesuai di tekak, bersih lagi halal serta bonus layanan yang baik..<br /><br />Ada orang sanggup bayar mahal jika makanan sedap. Memang perit meniaga makan ni wpun duit masuk terus sbb tak bleh berhutang makan..<br /><br />Tapi tanpa kesungguhan dan kegigihan tahap tinggi, takkan dapat diambil sagu jika ruyung tak upaya dipecahkan?azieazahhttps://www.blogger.com/profile/12307449425364787629noreply@blogger.com