Untuk Memilih Tajuk Artikel Dalam Blog Ini, Sila Taip Perkataan di sini.

17 Januari 2011

Alamak, Sabtu Tak Ada Beg Plastik

Sabtu baru ni saya ke sebuah pasar, nak kata pasaraya, bukanlah besar sangat, tak ada cawangan pun kat tempat lain. Belilah tiga barang, satu roti, satu biskut dan satu tin susu. Masa lepas bayar tu, juruwang kata tak ada plastik setiap hari Sabtu. Terkejut juga tapi lepas tu teringat juga kempen tanpa plastik.

Terpaksalah pegang saja tiga barang tu sampai kat kereta. Nasib baik beli tiga barang jer, kalau beli banyak, kan susah. Ini kempen ke seluruh negara, tujuannya untuk mengelakkan pencemaran sebab plastik ni sukar dilupuskan. Kalau dibuang dalam longkang atau sungai, boleh menyebabkan tersumbat dan lain-lain. Sama-samalah kita sokong kempen ini.

Susah Juga

Kalau pasaraya tu ada troli okeylah, kalau tak ada susah juga. Cuma saya terfikir, susah juga orang kalau duduk rumah flat, pangsapuri atau kondominium. Kalau saya kat JB kan susah, naik lif tak ada beg. Susah-susah sangat, elakkan membeli belah hari Sabtu kalau tak terputus bekalan kat rumah.

Sediakan Plastik Sendiri

Memang patut kita sediakan beg plastik dalam kereta, sebaiknya guna yang dah pakai. Jangan yang dah pakai bungkus ikan sudahlah.

2 ulasan:

  1. ambil contoh di negara barat, setiap kali mereka keluar membeli belah, mereka pasti membawa 'beg guni' yang macam beg dekat ikea tuh....

    selamatkan bumi untuk kesejahteraan bersama, tak susah pun...

    BalasPadam
  2. giant ya ustaz..hehe..kena bawa bag sendiri..

    BalasPadam

Dipersilakan komen.