Untuk Memilih Tajuk Artikel Dalam Blog Ini, Sila Taip Perkataan di sini.

21 November 2014

Kena Tangkap Jual KuIh Pada Penjual Nombor Ekor (Episod 2)"Semalam ada tangkap orang di kedai nombor ekor?". Tanya Kadi kepada penguatkuasa.
"Ada tuan, di bandar Kluang". Kata penguatkuasa.

"Macam mana cerita tu, sapa yang kena tangkap tu?". Tanya Kadi.
"Ohhh... seorang lelaki umur 60 tahun lebih. kena tangkap masa beratur nak beli nombor ekor". Kata penguatkuasa.

"Kerja apa dia tu" Tanya Kadi.
"Dia kata niaga kuih". Jawab penguatkuasa.
"Masa kena tangkap tu macam mana?". Tanya Kadi.

"Masa tu kami 4 orang berada si sekitar kedai nombor ekor tu. Dua orang minum termasuk saya di kedai mamak berhampiran tu sambil minum teh tarik. Manakala 2 orang lagi dekat sekitar kedai dua ringgit tu, bersebelahan kedai nombor tu". Kata penguatkuasa.

"Van parking kat mana?". Tanya kadi.
"Van parking jauh, kat jalan lagi satu tu. Semua tak perasan dengan kehadiran penguatkuasa masa tu". Kata penguatkuasa.
"Masa menyamar tu apa berlaku?" Tanya Kadi lagi.

"Saya sedang minum dengan Rudy di kedai tu, tumpuan kami kepada 3 orang lelaki yang agak berumur di meja tak jauh dengan meja kami. Rasanya macam mereka ini sedang cai nombor ekor. Tak lama kemudian, salah seorang daripada tiga orang tu meninggalkan meja dan menuju ke arah kedai nombor ekor tu. Saya cepat telefon penguatkuasa yang berada berhampiran kedai nombor itu dan memberitahu seorang lelaki Melayu baru masuk kedai nombor. Saya dan Rudy pun cepat-cepat tingalkan meja dan menuju ke kedai nombor ekor tu.". Kata penguatkuasa.

"Dah tu kamu tinggalkan saja kedai tu, teh tarik yang kamu minum tu dah bayar ke belum?" Tanya kadi.

"Hehe... dah tuan, dah bayar sebelum tu lagi". Jawab penguatkuasa.

"Yer... best teh tarik kat kedai tu. Tapi jangan banyak sangat minum teh tarik, perut boroi nanti. Sarapan pagi okeylah teh tarik". Kata Kadi sambil senyum.

Saya dan Mazlan pun beratur belakang lelaki tu macam nak beli nombor juga. Saya nampak dia keluarkan duit kertas sepuluh ringgit dah hulur pada perempuan penjual nombor tu. Tapi perempuan tu tak ambil duit tu sambil beri isyarat tangan menunjukkan dia tak jual nombor pada orang tu. Saya tahu, penjual nombor tu kenal kepada penguatkuasa. Lelaki tu cuba nak lari keluar tapi tak berdaya, kami 4 orang, dia seorang." Kata penguatkuasa.

"Dah sempat beli ke belum dia tu?" Tanya Kadi.

"Oh... belum. Penjual tu dah beri isyarat pada dia". Kata penguatkuasa.

"Okey... masa dia kena tangkap, dia ada cakap apa yer?". Tanya kadi.

"Ermmmm cakap apa yer. Dia mintak tolong supaya lepaskan dia sebab dia kata dia tak beli. Saya terangkan yang kesalahannya adalah berada dalam kedai judi, tak beli pun dah kira salah. Dia macam tak puashati. Masa dibawa ke balai polis dalam van pun dia mintak tolong supaya dilepaskan tapi kami tak layan". Kata penguatkuasa.

"Oh... itu saja ker yang dia cakap masa kena tangkap. Ada dia kata apa-apa lagi masa kena tangkap atau dalam van tu?". Tanya Kadi.

"Tak ada tuan. Itulah saja yang dia cakap.". Kata penguatkuasa.

"Lain-lain tak ada ker?" Tanya kadi.

"Memang tak ada tuan. Kenapa tuan, ada dia cakap apa?" Tanya penguatkuasa pula.

"Macam ni... dia ada ker kata dia jual kuih pada penjual nombor ekor tu?" Tanya kadi.

"Oh.... Masa kena tangkap, masa dalam van dan di balai polis tak ada. Tapi Faridah sebagai penyiasat kata, lelaki ini kata, dia kena tangkap semasa jual kuih kepada penjual nombor tu. Sedangkan masa tangkap dia tak kata apa-apa pun." Kata penguatkuasa.

"Berapa jarak masa antara report polis dan rakaman percakapan? Tanya kadi.

"Dalam 4-5 jam tuan". Kata penguatkuasa.

"Okey.... Masa tangkapan tu, ada ker kuih di tangan dia atau di moto dia?" Tanya kadi.

"Tak ada lansung pada tangan. Moto pun dia parking jauh dan tak ada pulak dia kata ada kuih kat moto dia". Kata penguatkuasa.

"Oh... Okey". Kata Kadi.

"Ermmm... Ada apa-apa tuan berkenaan kes tangkapan ini?" Tanya penguatkuasa macam cemas sikit. Dari tadi dia kena asak dengan soalan bertubi-tubi.

" Oh... Tak ada apa-apalah. Saja nak tahu cerita. Jadi kes ini peringkat mana sekarang?" Tanya Kadi.
"Fail siasatan dah lengkap sekarang cuma nak dapat minit dari pendakwa saja". Kata penguatkuasa.

"Okey... teruskan kes ini. Ikut prosedur biasa". Kata kadi mengakhiri perbualan.

Datang Lagi Jumpa Kadi

"Tuan Kadi... Bagaimana kes saya? Saya tak salah. Saya jual kuih pun kena tangkap". Cerita lelaki 60-an yang kena tangkap itu beberapa hari selepas itu.

"Macam inilah. Semuanya sudah berlalu dan tangkapan pun sudah berlaku. Laporan polis pun sudah dibuat di balai polis dan fail siasatan pun sudah selesai. Tunggulah sehingga tarikh yang diberikan dalam sebulan itu. Nanti akan diberitahu kedudukan kes itu samaada didakwa atau pun tidak di Mahkamah". Kata Kadi.

"Apa? Makkamah? Saya tak ada duit sampai 3 ribu. Kerja pun jual kuih saja, untung berapa sen sangat". Kata lelaki tu lagi.

Banyakkan Berdoa

"Yer... banyakkan berdoa. Sebaiknya berdoa adalah doa selepas kita  solat. Mudah-mudahan Allah beri yang terbaik untuk kita. Mohon kepada Allah Taala saja, bukan mohon pada saya atau orang lain. Perkara dah berlaku dan terimalah seadanya. Kalau ditakdirkan kes ini tidak dituduh di Mahkamah, buatlah sujud syukur dan teruskan pohon doa kepada Allah. Sebaliknya kalau kena tuduh juga, ikutlah prosedur di mahkamah. Terpulanglah hendak mengaku salah atau tidak, bukan kita paksa mengaku. Itu adalah ketentuan atau takdir yang kita kena hadapi." Kata kadi.

"Ermmm... Jadi tuan Kadi tak dapat tolong saya?" Tanya lelaki tadi. Suaranya makin perlahan dan nampak macam sedih.

"Insyaallah saya tolong. Memang menolong orang itu seruan Islam dan ikut sunnah nabi. Lain orang, lain pula cara kita tolong. Ini beri penerangan ini pun adalah satu pertolongan kan? Mudah-mudahan jadi panduan untuk tindakan seterusnya selepas ini.". Kata Kadi.

Menangis 

Tiba-tiba lelaki ini menutup mukanya dengan kedua tangannya. Rupanya dia menangis teresak-esak. Keluar airmata juga, bukan main-main punya menangis tu. Mungkin dalam hati Kadi tu, buruk betullah muka lelaki tua menangis macam tu, nombor ekor punya pasal.

"Saya menyesal tuan, menyesal..... Patut umur macam ni saya dah duduk di masjid dan surau macam kawan-kawan sebaya dengan saya. Tapi saya......." Kata lelaki ini dan dia semakin kuat menangis. Perkataan dia tersekat di situ.

"Okeylah yer... Saya ada tugasan lain ni. Kalau ada apa-apa, boleh tanya kepada penguatkuasa yer". Kata Kadi mengakhir perbualan. Mungkin dalam hati kadi, kalau dilayan lagi lama, agaknya berapa kotak tisu yang kadi kena keluarkan dalam laci lagi. Hehe...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dipersilakan komen.