Untuk Memilih Tajuk Artikel Dalam Blog Ini, Sila Taip Perkataan di sini.

09 Julai 2011

Pentauliahan PALAPES 2011 di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Teringat Kisah Lama

Hari ini 9 Julai 2011 diadakan majlis pentauliahan Palapes universiti seluruh negara di UTHM, Batu pahat. Terkenang zaman saya dulu, ditauliahkan ke Leftenan Muda, Angkatan Tentera Malaysia tahun 1995 di USM, Pulau Pinang sewaktu saya bersama Palapes UKM. Maka hari pentauliahan inilah hari yang paling bersejarah bagi seseorang yang menyertai Palapes, tak kira siapa, termasuk saya.

Kalau masa saya dulu, masuk Palapes 3 tahun jadi kadet, tahun keempat baru ditauliahkan. Jadi bukanlah masa yang singkat untuk ditauliahkan itu. Pulak tu kena melalui masa dan latihan sebenar sebagai seorang pegawai tentera sebelum ditauliahkan. Suka duka, pahit manis, terus jadi kenangan yang berharga bagi diri saya.

Mula Masuk UKM

Masa mula melangkah ke UKM tahun 1992, saya ditempatkan di Kamsis Dato Onn Dua (dua tahun lepas tu ganti nama Kamsis Tun Hussein Onn). Kamsis tu ringkasan pada Kampung Siswa, sekarang dah ditukar kepada kolej, kamsis orang dah tahu.

Di kamsis tu sebahagiannya didiami oleh Palapes yang orang panggil ROTU. Hari pertama masuk UKM di kamsis tu, saya rasa sungguh tertekan tapi sabar saja sebab dah terpaksa. Pertama, kerana pelajar seniornya garang-garang belaka, yer le askar memang macam tu, takkan lembut-lembut pulak. Kawan satu sekolah dulu lelaki ada 3 orang masuk UKM tapi saya seorang saja yang kena duduk kamsis tu, yang dua lagi kamsis lain, jadi taklah kena lanyak teruk macam saya.

Tapi dah beberapa hari melalui minggu suaikenal, nampaknya bagus dan dapat banyak pengalaman terutama tentang disiplin ala ketenteraan yang diterapkan. Tapi ada juga kawan saya yang menangis,  tak tahan kena buli dengan abang senior. Pada saya bukan teruk sangat, bukanlah ada pukul memukul, cuma kena buat aktiviti lasak sikit dan disiplin ketat. Saya dan kawan lain ada nasihatkan kawan seorang tu supaya sabar dan jangan menangis lagi.

Lagi satu, masa minggu suaikenal tu, senior-senor buat promosi supaya kita orang masuk Palapes. Palapes ni sebahagian dari tentera simpanan, dapat elaun, makan percuma, pakaian percuma dan dapat jaminan dapat asrama. Tapi saya nampaknya tak berminat masuk tu semua sebab saya fikir jiwa saya tak berapa kena dengan ketenteraan ni.

Berakhir Minggu Suaikenal

Berakhir minggu suaikenal, rasa lega sangat. Yang paling penting, bebas dari kongkongan senior dan disiplin yang ketat ni. Bagaimanapun, senior-senior ni selalu tanya kita orang, bila nak isi borang Palapes, nampaknya dia orang tak henti-henti lagi promosi. Ada beberapa orang saja kawan saya yang minat nak masuk, antaranya kawan baik saya Azmi. Azmi pujuk saya siang dan malam masuk Palapes tapi saya memang degil taknak masuk.

Tawaran masuk Palapes katanya dah ditutup dan Azmi dan beberapa orang lagi pergi  ujian masuk. Saya dan beberapa orang tak layan sangat dan buat hal sendiri saja. Selesai ujian, Azmi datang ke bilik saya, dia cerita ujian tak susah mana dan tak ramai orang yang masuk. Azmi diminta pujuk kawan-kawan lain join Palapes, tapi saya tetap tak mahu masuk.

Pada saya, masuk Palapes ni serupa masuk tentera dan memang sama pun. Saya rasa saya ni tak cukup tinggi dan berat badan nak masuk. Masa tu berat saya dalam 46 kg saja dan syarat masuk tentera 45 kg, cuma lebih sekilo saja. Ukuran dada saya, rasanya saya tak layak walaupun saya tak tahu kiraan sebenarnya. Lepas tu, ujian kena pamping dan akan dikira dalam berapa minit tu. Lepas tu kena lari dan kena habiskan dalam beberapa saat. Saya rasa saya ni bukan boleh lari pecut macam tu.

Pengetua Nak Jumpa

Satu hari tu, ada satu notis di kamsis iaitu pengetua Kamsis tu, pensyarah Kapt Dr Mohamad katanya nak jumpa beberapa pelajar tahun satu untuk memberi penerangan sekali lagi tentang Palapes ni sebelah malam. Bila pengetua dan keluar notis macam tu, kita orang nampaknya pucat muka. Pakaian malam tu, semua kena pakai kemeja lengan panjang dan tali leher.

Dalam perjumpaanan itu, Dr Mohamad beri penerangan lebih jelas tentang Palapes dan mengharapkan sambutan luarbiasa pelajar kamsis tu join palapes. Di akhir perjumpaan tu, saya dan beberapa orang lagi, Sukri, Mamat, Mail yang mulanya taknak masuk, ambil juga borang.

"Sukri, kita buat-buat masuk, kalau tak nanti pengetua kata apa". Kata saya.

"Okey, set. Aku pun fikir macam tu". Kata Sukri.

Hantar Borang

Maka kita orang hantar borang, dan tak lama lepas tu kita orang dipanggil ujian. Saya dan beberapa orang pakai pakaian sukan. Ukur tinggi, berat dan ukuran dada saya lulus rupanya, menepati fizikal seorang tentera. Kemudian kena lari dan jurulatih tu ambil kiraan masa. Masa tu saya lari sepenuh tenaga, bukan apa, malu kalau corot, lebih lagi ada beberapa orang perempuan lari sama. Nampaknya lari saya lulus dan yang tak lulus kena ulang sampai lulus.

Lepas tu pamping, saya buat sepenuh hati walaupun tangan sakit dan lenguh. Maka ujian fizikal saya lulus. Terkejut juga saya, saya lulus rupanya. Bukan calang-calang ini, yang buat ujian tu tentera betul, bukan kawan-kawan. Lepas tu buat pemeriksaan perubatan dan saya lulus lagi. Kali ini ada beberapa kawan saya gagal sebab rabun jauh dan warna. Saya lulus.

Gunting Rambut

Pasal rambut pun sensitif tau. Dulu bergaya sikit rambut panjang tapi kena rambut macam askar. Kali pertama, tentera yang guntingkan kepala semua bakal kadet pakai mesin. Tergelak juga bila kita orang tengok muka masing-masing berubah bila rambut macam askar.

....BERSAMBUNG (saya sibuk, hari ini banyak ceramah)

2 ulasan:

  1. macam tu ya..agaknya masuk palapes mukapun serius ya.walau macam manapun tahniah! kerjaya awak cukup sukses sekarang n saya salute.
    by ur x-coursemate Jbtn Dakwah n Kepimpinan

    BalasPadam
  2. sok kan ustaz bila rambut kita yang berbelas tahun panjang di pendek kan....bila mandi xterasa air dikepala....hehehe...

    BalasPadam

Dipersilakan komen.