Untuk Memilih Tajuk Artikel Dalam Blog Ini, Sila Taip Perkataan di sini.

27 Mac 2012

Uniknya Bahasa Orang Johor, Ramai Orang Tak Tahu

Kalau orang tak tahu, ramai orang anggap bahasa orang Johor ini sama saja. Contohnya masa saya belajar kat luar Johor dulu, orang tak tahu saya orang mana selagi dia tak tanya saya. Sedangkan dia boleh tahu orang Kedah, Kelantan atau Terengganu  tanpa bertanya pada orang tu.

Ada juga loghat daerah yang lebih halus lagi seperti dari daerah Muar, Segamat, Batu Pahat, Sg Rengit, Kuala Sedeli yang mempunyai loghatnya tersendiri. Sampai sekarang, bahasa ni masih digunakan.

Air Tawo – Air Tawar
Bak - bawa
Bandor – Bandar
Belajor – belajar
Besor – Besar
Betok - Ikan puyu

Bobos - bocor
Buboh - letak
Cador – cadar
Calor – calar
Cenonet - kecik


Engko – Engkau
Esbok – Peti Sejuk
Gambor – Gambar
Gebor – selimut
Getol - Sekel kepala
Grobok – Almari
Hangen – angin
Hantor – hantar

Jajan – Makanan Ringan
Jerang - masak air/nasi
Jerih - Semput
Jotos - sekel (Aku jotos kepala engko kang)
Kang - nanti
Kejor – Kejar
Kerek - Eksen
Kolah - tempat simpan air
Koknai - Main kejar kejar
Kokot - ambil sampai habis
korang - engkau orang
Kosi – kerusi

Lantak - hentam keromo
Lapor – Lapar

Laymo - Limau
Lawo – cantik
Leceh - lambat (Leceh betullah ko ni)
Longgo - Longgar

Mancah - Menebas
Muor – Muar


Ngeteh – Minum air di kedai
Nonong - tanpa memperdulikan apa-apa pun (Orang tu nonong ajer)
Pasor – pasar
Pasor Lambak – Pasar Malam
pestol – pistol

Peygang-  pegang

Sarap - Sarapan

Nyonyot - Hisap
Nor - betul (panjang nor cerita ni)
Pakkal - Nasib baiklah
Segor – segar
Selipor – selipar

Semangka - tembikai
Sengabong - Sungai Abong
Sila panggung - Duduk rilek
Sogame – sekolah agama
Sokkabor – Surat Khabar


Tanak - Masak
Tampor – tampar
Terpeleot - terseliuh
Tikor – tikar
Tombot - pelupusan sampah
Tualo - tuala

Motosikal - Orang Muar tak panggil moto, dia panggil 'motosikal'.

Televisyen - Orang Muar tak panggil TV, tapi panggil 'televisyen'.

51 ulasan:

  1. lama tak dengar bahasa orang Johor... kat KL, bila jumpa org Johor barulah dapat ckp Johor atau bila balek Benut...

    BalasPadam
  2. Salam Ustaz

    Saya asal Muor....yang bestnya bila berjumpa dengan orang Muor di Shah Alam , keluarlah semua loghat2 yang ustaz senaraikan di atas hehehehe

    BalasPadam
  3. Salam tuan kadi,

    Jangan lupe "pak'kal" . Susah nak terangkan maksud pak'kal ni.

    Contoh ayat "Ishh...pak'kal je aku sabo,klu x lama dah aku bantai mamat peragut tu."

    BalasPadam
  4. Tombot: Asalnya "Town Board" - Majlis Bandaran. Kiranya masa kecil dulu saya hebat, belum masuk sekolah dah boleh berbahasa Inggeris. Bapak kerja "Tombot". kalau kawan degil/nakal akan dihantar ke "mentol" - mental hospital.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya orang BP. Kt kampung saya orang tak panggil tombot tapi TONGKOSOL, asalnya town council, lebih merujuk kepada pekerja pembersihan yang angkat2 sampah tu...

      Padam
  5. tualo ker kainsal ?

    ha ha ha.. unik bahasa Johor nie kan Ustaz..
    memang dulu masa baru2 dok kat luar Johor banyak benda org x paham apa kita cakap..

    Bangga Jadi Anak Johor - di lahirkan di Johor / Membesar di Johor.. cuma sekarang merantau... tetapi Johor Tetap di Hati..

    p/s: walaupon Johor + Melaka... he he he

    BalasPadam
  6. sekadar nak share je ustat, tombot tu setau saya dari perkataan 'town board' atau arwah bapak saya kata 'manisepel'/(municipile)

    BalasPadam
  7. pasinjil? - passenger
    enjin api? - LLN/TNB
    bacin? - yang ni susah nak translate...mak saya suka pakai perkataan ni...berkaitan dengan bau yang tak menyenangkan tapi tak sampai ke tahap bau busuk hehehehe

    BalasPadam
  8. Berendut? - Bermakwe betulke ustaz? saya dengo orang Muo cakap.

    BalasPadam
  9. Teringat masa kecil dulu. Saya org BP tapi tinggal di Selangor. Namun Johor ttp di hati.
    Harap ustaz dapat jadikan entry ini sebagai link sticky dan boleh ditambah istilahnya dari semasa ke semasa.

    sangap - menguap
    epok2 - karipap

    BalasPadam
  10. xsilap sy...
    perak pun guna perkataan ni...
    'town board' ~ 'manisepel'/(municipile)
    bacin? - hancin !!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bacin = busuk (bau)
      Pesing = hancing

      Padam
    2. Salam CIK Eidza...kalau hancing teramat Jadi hancing pereng hahahh

      Padam
    3. Jap2 kalau nak pahamkan orang....bacin tu kalau nak membayangkan maknanye...saya fikir bau belacan quite close kikkkiii

      Padam
  11. hehehe... lama tak dengor org cakap slang mcm tu...
    sy asal BP, belajor di Selangor 5 tahun, dok PD 20 tahun, 7 bulan di Srawak, skrg di penang 2 tahun...

    rindu nak jumpaa kwn2 ckp slang johor....

    BalasPadam
  12. mcm baha org Terengganu yg tinggal di pinggiran pantai. sebenarnya banyak org Terengganu yg merantau ke Johor 30 - 40 tahun dulu. Dlm cerita Seri Mersing [ mungkin cerita sebenar]Damak yg cedera di bawa pulang ke Terengganu

    BalasPadam
  13. Assalamualaikum...

    ha ha ha... teringat waktu baru2 kahwin dulu... mak mertua suruh keluar beli buah semangka kat pekan rengit... terkedu ambo.. tanya mem rupa2nye buah tembikai... hehehe

    BalasPadam
  14. banyak lagi kan ust? tak tersenarai... antara yang teringat:
    beteromber, menais2, pintu gate,cege, godak, johor (merujuk johor bahru), kayu rul, kota (merujuk Kota Tinggi), mahap (maaf), mi siam, stemet.
    mm..byk la ust.
    (rasa nak balik sengabong jap la..hehe)

    BalasPadam
  15. solok bedentum = tempat paling jauh.
    satay babat = satay perut
    motokar = merujuk pada kereta.
    pintu gate = pintu pagar

    kalau tempat oghang muo akan sebut perkataan yang pertama je. Cth ayat:- "Aku g tanjung td" merujuk pada nama tanjung emas. Kalau Tanjung Agas pula, kebiasaannya merujuk pada perkataan "Seberang". Lagi satu yg saya igt, dulu Bandar Muar di sebut Bandar Maharani ..

    (OrangKampungKuDiSini)

    BalasPadam
  16. Bila masa orang sebut Muar dan bila masa orang sebut Muo?

    BalasPadam
  17. Orang Muar kalau kat Muar,mesti sebut Muor. Kalau dia kat tempat lain, dia sebut Muar.
    Kalau kat Muar biasa dia sebuat 'Bando', dia tak sebut Muor. Tapi kat daerah lain, jarang sebut bando atau bandar, biasa dia sebut nama bandar tu seperti Kluang atau Batu Pahat.
    Orang Muar tak sebut Johor Bahru tapi dia sebut Johor. Tapi orang daerah lain, akan sebut Johor Bahru atau JB.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Orang kota tinggi x sebut kota tinggi...sebut kota je. Johor bahru pun x disebut johor bahru or jb..sebut johor je.

      Padam
    2. Ke mane tuu...? Balik Muo le......

      Padam
  18. hahaha hehehe... penerangan ttg org Muor & bando tu amatlah kelakarnya... teringat kawan2 kat BP... rindunya nak balik BP... apakan daya duk merantau cari rezeki di Penang..

    BalasPadam
  19. wah..suka ni. Dulu ada kawan cakap orang Johor suka sebut:
    -pel=pil
    -peygang=pegang

    lagi satu nak bagitahu, 'bacin' biasanya digunakan oleh orang Banjar merujuk kepada bauan yang tidak menyenangkan.

    Walaupun hampir 4 tahun di Sarawak, Johor tetap di hati..

    BalasPadam
    Balasan
    1. fe'el = perangai / tingkah laku

      Padam
  20. saya orang bp..ktorg pon pgil jb tu johor..batu pahat lak garem (sebutan org2 jawe)...batu pahat bandar penggaram..muar bandar maharani..

    gobok - gerobok
    gebok - mangga (kunci)
    ngeteh
    berkat - mknn yg dibawa pulg dr majlis knduri

    BalasPadam
    Balasan
    1. sojar - tentera / askar
      gomen - kerajaan

      Padam
  21. Assalaam.

    Terbahak bahak kawan teringatkan pe'el orang johor ni. Thanks for reminding me how awesome being a Johorean is!!
    B-)

    BalasPadam
  22. betul tu.wah rindunya kat johor.sya orang bp.jawa totok.sekarang tinggal di bangi.kalu org kelantan selalu lupa bila jumpa orang satu bendera,sama la cam orng johor.excited jumpa,cam jumpa sedara sendiri.leh sembang panjang cam lama kenal.walhal baru je kenal.org johor ni ramah.heheh.bangga jadi anak johor.

    BalasPadam
  23. Kelisa = kelise
    Uda = ude (BBU)
    Keropok lekor = keropok basah
    Pasar lambak = pasar malam

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau arwah tok saya kata kelisa tu habislah...maknanye..pemalas.. Hahahh

      Padam
  24. berlenggeng :)

    sape tawu maksud ni sila reply hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pakai baju(kira tak pakai baju tapi berseluar). Kebiasaannye org lelaki je yg selalu berlengging.

      Padam
  25. saya rasa berlenggeng = tak pakai baju...

    BalasPadam
  26. pertahankan bahase org johor...kalau kat pontian nako ni mksudnye tipu atu bohong....sanu ni kt pontian mksudnye siape...huhuhuhu best lorat org johor

    BalasPadam
  27. Aku Orang Muor !

    BalasPadam
  28. saya orang bp.selalunya susah nak sebut peti sejuk selalu cakap espok hihihihi

    BalasPadam
  29. Mak bapak orang muor.Sorang kat tanjung agas lagi sorang kat sungai terap.

    BalasPadam
  30. Perkataan terpeleot tu memang menarik

    BalasPadam
  31. Hampir semua bahasa di atas sama dengan bahasa pahang...saya sangka perkataan terpeleot tu hanya digunakan di pahang...

    BalasPadam
  32. Lekas - cepat , rubber - getah pemadam , anu , bila cakap anu rasa macam mencarut ..sedangkan anu di johor usik , atau sedang melakukan sesuatu perkara .. contoh : mak , tengok abang ni.. dia anu kita .. OR kejap ekk orang tengah anukan bemda alah ni.. orang johor gak dalam bahasakan diri sendiri kita atau orang .. bangga jadi orang johor :)

    BalasPadam
  33. betul tu... mase duk kl bru sy sedr yg org johor ni ada loght sndiri,,, sbb bila sy ckp loght johor ramai yg x tau.. heheh proud to be Johorean ;)

    BalasPadam
  34. hahahha my husband org slagor..mse kt umh mak mtua sy buat "jemput2" & adik sdare my husband tnye..akk wt pe?sy pn jwb"jemput2" dia tnye lg akk wt pe?"jemput2" dia tnye lg..sy jwb yg sme..dia pn trus g...tgh2 ddk2 2 bru t'ingt dorg xpggl "jemput2" ttpi cekodok..huhuhu
    itu crita sy dsne...c husband di johor lak..mse bsarapan ktorg wt "jemput2"..abg ngah plawe my husband "jemput2" nan..ye bang jemput2..."jemput2" nan...jemput2 & dia pn ambik "jemput2" 2...dia ingt "jemput2" yg d mksd kn 2 mjemput dia mkn...rpe nye "jemput2" 2mknan yg dia mkn...hihihi tp bgs gak ek pkataan "jemput2 2..2 in 1 huhhuuhu

    BalasPadam
  35. Terpeleot..terpeleset..terkeseng2.. Terkemut kemut..terjal..terbosei..katok..pesek..pengkor..pakkal..peel..nor..meladung..longkah..lokos..ketil..seligi..jotos..ketengik..kelisa..keset..kemproh..kantong..gonjol..bontrot..bobos..protol..ngeteh..jajan..cuil..cokot

    BalasPadam
  36. Salam.. kmpong saya kt muo, ayah org muo.. loghat2 joho ni da lekat kt lidah terutama loghat muo.. hahaha..de lagi bahasa org joho yg jarang org dngo..

    Berlengging - tak pakai baju(biasanya org laki laa)
    Galat - rasa bersalah
    endut - awek
    berendut - dating ngn awek
    tawo hebeh - tawar bebenor (tawar gile)
    Menggelupo - terkejut beruk
    Sajak - sesuai

    BalasPadam
  37. air jarang = air masak
    beg keresek = beg pelastik

    BalasPadam

Dipersilakan komen.