Untuk Memilih Tajuk Artikel Dalam Blog Ini, Sila Taip Perkataan di sini.

28 Februari 2014

Kes Denggi Meningkat Musim Tak Ada Air ?


Pada pandangan saya, kes demam denggi mungkin meningkat masa musim tak ada air sekarang. Kluang contohnya adalah daerah yang pertama di negeri Johor yang penduduk mengalami masalah air sehingga kena catu.

Sudah tentu penduduk menyimpan air di dalam bekas air di rumah. Kedai-kedai yang jual bekas air, biasa letak bekas itu di depan kedai, sebelum ini letak kat dalam-dalam saja. Mungkin kita terlupa yang air tersebut kalau dibiarkan tersimpan, akan menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes. Kita kurang promosi mengenai ubat pembunuh jentik-jentik. Mungkin juga ada orang bertanya soalan iaitu, bolehkah air yang dimasukkan ubat jentik-jentik itu diminum?

Lagi satu, kita boleh letakkan ikan seperti ikan gupi. Mungkin juga ramai tak kenal apa itu ikan gupi. Saya pun mulanya tak berapa kenal tapi anak saya yang sekolah rendah ajar saya. Dia selalu bawak pegi sekolah ikan tu, katanya cikgu suruh bawak. Ikan gupi ini boleh jadi satu perniagaan juga kepada kita untuk mencegah nyamuk aedes. Kalau nak letakkan ikan lain seperti ikan puyu pun boleh, tapi kalau saiz bekas air kita tak besar, boleh mengotorkan air pula.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dipersilakan komen.