Untuk Memilih Tajuk Artikel Dalam Blog Ini, Sila Taip Perkataan di sini.

16 April 2012

Betapa Sedihnya Dr Ridhuan Tee Bila Jenazah Ibunya Dikebumikan Bukan Secara Islam

Ibu kepada pendakwah Dr Ridhuan Tee Abdullah telah meninggal dunia lebih sebulan lepas. Sebelum meninggal, ibunya duduk di rumahnya. Apabila ibunya meninggal dunia, Dr Ridhuan hanya boleh melihat saja jenazah ibunya disempurnakan secara bukan Islam, bukan secara Islam.

Sukar hendak dibayangkan perasaan seorang anak melihat keadaan ibunya sebegini. Yer, dari segi zahirnya ibunya tidak memeluk Islam secara rasmi, tetapi ibunya merestui anaknya menjadi seorang Islam serta boleh duduk pula di rumah anaknya yang Islam ini. Peristiwa seperti ini juga mengingatkan saya dengan sejarah Nabi Muhammad SAW sewaktu bapa saudaranya Abu Talib meninggal dunia.

Begitulah antara peristiwa yang diceritakan oleh Dr Ridhuan Tee dalam Forum Perdana Ehwal Islam di Kluang pada Sabtu lepas. Forum bersama Dato' Hj Nooh bin Gadut ini berjaya menarik lebih 5,000 orang Islam yang membanjiri Dataran Tasek, Kluang.

5 ulasan:

 1. mungkin kah kejadian itu merupakan satu ujian allah kepada ustas RT. allah membuka pintu hati ustaz RT untuk menjadi islam dan penyampai dakwah islamiah. tapi ustaz RT tak berjaya mengubah iman ibunya kepada islam. ada hikmah dan hanya allah saja yang maha mengetahui mengapa Dia tak buka pintu hati ibu ustaz RT untuk menerima islam.

  apa pun keadaan wanita yang melahirkan ustaz RT itu tetap ibu kepada ustaz RT, jangan jadikan agama sebagai alasan untuk kita tidak hormat kepada ibu yang melahir dan membesarkan kita.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Nama sya kartina wong abdullah, bapa sya baru menjnggal sebulan lepas di rumah sya. Dia berbangsa.cjna dn berugama kristian. Bila sya memeluk ugama islam, dia tidak mebantah tpdia ada cakap klu nk jd muslim, jadilah muslim yg terbaik. Masa dia masih nzak, sya ada mengucap kak telinganya. Masih dia meninggal, muka, badannya bersih dn harum. Mulut dia tutup dgn senyum. Lepas 3 hari sya bermimpi saya.dlm masjid dn tgah solat jenazah kak bapa saya. Jenazahnya sebelah kiri di tutupi kain putih. Apa maksudnya ustad? sya tidak pernah jd imam.

   Padam
  2. Memang tak ada maksud dalam mimpi tersebut dan janganlah kita mula memberi maksud dalam mimpi tersebut. Mimpi tetap mimpi

   Padam
 2. Walaupun bapa Sdri hakikatnya dikebumikan secara bukan lslam..tetapi dalam hatinya bersyahadah maka biarlah Allah yang menentukan.Jika beliau lslam, maka beliau tetap lslam di akhirat kelak.

  BalasPadam
 3. alhamdulliah

  BalasPadam

Dipersilakan komen.