Untuk Memilih Tajuk Artikel Dalam Blog Ini, Sila Taip Perkataan di sini.

26 September 2009

SAYA BUAT KOMEN TERHADAP MAZIDUL AKMAL: PENGACARA TERKENAL TV3Dalam blog Mazidulakmal TV3  http://mazidulakmal.blogspot.com/ , dia mengulas topik bertajuk 'Untung Lelaki Cina'....


Pasti ramai pembaca akhbar Harian Metro semalam terkejut membaca paparan muka hadapan bertajuk ‘Kejutan gila hari jadi’.

Di Kangar, Perlis, wanita menyambut ulangtahun hari kelahiran ke-31 bersama lelaki Cina di hotel murah diberkas 4 penguatkuasa Jabatan Agama Islam Perlis pada jam 5.30 pagi. Pegawai Imigresen, ibu dua anak berusia 2 dan 6 tahun itu dilapor memberi alasan kononnya dia dan pasangannya mengadakan perbincangan berhubung perniagaan. Lelaki Cina beruntung, dia dibebaskan kerana bukan berugama Islam.
.
Kemudian Mazidul minta pandangan orang ramai....Apakah tindakan wajar suami dalam kes terbabit?


(a) Menampar dan menyepak isteri berulangkali.
(b) Menceraikan isteri dengan talak tiga.
(c) Berbincang secara baik untuk menyelesaikan masalah timbul
(d) Menerima isteri kembali dengan permohonan maaf.
(e) Tiada satu daripada jawaban di atas ( sila catatkan dalam bentuk subjektif)

  .Saya mengulas di blog saya  memandangkan komen di blog Mazidul perlukan komen yang ringkas saja. Dalam kes ini, kenapa perlu suami menampar atau memukul isteri. Memang betul isteri itu sudah bersalah, kesalahannya itu bakal dihukum di Mahkamah Syariah. Kalau suami bertindak sendirian, boleh dikira kesalahan jenayah di bawah Kanun Kesiksaan, walaupun memukul isteri sendiri. Lebih buruk lagi, kalau tamparan dan pukulan suami itu mendatangkan kecederaan seperti lebam, patah, berparut atau berdarah. Wanita itu perlu segera buat laporan ke balai polis dan membuat pemeriksaan kesihatan (sebaiknya 2 orang doktor).
.
 Kalau polis berpuashati dengan seriusnya kecederaan itu, kes itu boleh mengheret suami ke makhamah untuk didakwa. Sekiranya kes itu tidak diambil tindakan oleh pihak polis, wanita itu tidak perlu marah-marah pada polis, atau menuduh polis menyebelahi suami. Sebaliknya, simpan laporan polis itu, mungkin laporan itu akan berharga suatu masa nanti.
.
Satu hari nanti,mungkin ada keperluan untuk membawa kes ke mahkamah sama ada memohon cerai secara fasakh, tuntutan nafkah, penjagaan anak dan sebagainya, laporan polis dan kesihatan itu boleh digunapakai. Tapi dalam kes ini harus diingat,suami boleh menggunakan kes tangkapan khalwat isterinya sebagai satu perkara yang mempunya nilai yang tinggi yang boleh diterima oleh mahkamah.
.
Kedua, ceraikan talak tiga ? Soal talak bukan perkara yang main-main atau boleh dipersendakan. Ceraikan isteri adalah hak suami, itulah hukum dalam syariat Islam. Jangan menyalahgunakan kuasa ini,, cerai adalah perkara yang diharuskan tapi adalah perkara yang sangat tidak disukai oleh Allah Taala. Kalau cerai talak tiga lagi timbul masalah, sudah tidak boleh rujuk semula, suami sudah hilang hak ke atas isteri. Kalau nak nikah semula, kena tunggu isteri kahwin dengan lelaki lain, selepas itu hendaklah bersetubuh dengan suami barunya. Selepas bercerai, barulah boleh berkahwin semula dengan bekas suaminya. Tapi banyak kes juga suami isteri itu tidak mahu bercerai, apatah lagi dapat suami lebih muda dari suami pertama tadi. Jadilah lelaki tadi gila talak.
.
Memang betul, isteri yang tertangkap khalwat dengan lelaki lain boleh dikira nusyuz (derhaka) tetapi carilah penyelesaian lain selain bercerai. Bagaimanapun, kalau sudah mengambil keputusan bercerai, jangan ceraikan terus di rumah. Lelaki ini  boleh dituduh di Mahkamah Syariah kerane melafazkan cerai di luar mahkamah tanpa kebenaran mahkamah. Dendanya sehingga RM 1000 atau 6 bulan penjara atau keduanya sekali. Tak pasal-pasal boleh merengkuk ke penjara pulak. Jadi kalau betul mahu bercerai, sila ke pejabat Agama, kalau di Kluang boleh jumpa saya.
.
Ketiga, berbincang dengan cara baik untuk selesai masalah.. Saya amat setuju cara sebegini. Tapi sebaiknya ada pihak ketiga yang mendengar perbincangan ini, pada permulaan di kalangan keluarga yang dihormati contohnya ibu, bapa perempuan, ibu, bapa lelaki atau abang dan kakak. Boleh juga di kalangan orang kampung yang dihormati seperti ketua kampung,  penghulu atau orang lain yang dianggap boleh menjadi orang tengah. Kalau tidak ada orang-orang seperti ini, boleh datang ke pejabat Agama, setiap daerah ada pejabat agama.
.
Ada satu kes di Muar tahun 2002 dulu, seorang isteri di tangkap khalwat dengan seorang lelaki di sebuah rumah. Selepas itu, isteri itu benar-benar insaf dan meminta maaf kepada suaminya. pada peringkat awal, abang kepada suami ini bertegas supaya suami ini menceraikan isterinya segera dengan talak satu. Abangnya mencadangkan supaya rujuk semula selepas bercerai untuk memberi pengajaran kepada suaminya.
.
Saya menjadi penasihat kepada suami ini, bahawa sebagai suami perlu banyak bersabar, memang perkara yang telah terjadi ini tidak mahu kita tempohi, tapi telah berlaku. Inilah qada' dan qadar yang termasuk dalam rukun iman yang keenam. Kalau isteri sudah bertaubat, Allah Taala sentiasa menerima taubat hambanya, tapi kenapa kita sebagai manusia tidak mahu menerimanya. Akhirnya suami boleh menerima isterinya kembali, isterinya yang sudah insaf dan memutuskan hubungan dengan lelaki tadi. Alhamdulillah, rumahtangga suami isteri ini kekal hingga sekarang.

3 ulasan:

 1. Salam tuan. Saya senaraikan blog ini sebagai satu daripada sisipan saya.

  Banyak manfaat di sebalik tulisan anda. Teruskan.

  BalasPadam
 2. salam ustaz,
  boleh tak kalau saya nak minta pendapat ustaz pasal abang dan kakak ipar saya?

  BalasPadam
 3. Yer asilah... silakan kalau nak tanya, kalau ada perkara sulit, sila email saya.

  BalasPadam

Dipersilakan komen.