Untuk Memilih Tajuk Artikel Dalam Blog Ini, Sila Taip Perkataan di sini.

23 Ogos 2011

Melawat Orang Sakit, Timbulkan Keinsafan Pada Diri Kita

Tadi berlansung majlis lawatan anjuran MAIJ Kluang ke Hospital Kluang. Disampaikan juga sumbangan bungkusan kuih raya kepada pesakit sumbangan MAIJ. Alhamdulillah, ramai pegawai dan kakitangan kerajaan turut sama menjayakan program ini. Rasanya ini kali terakhir program ini diadakan di hospital ini kerana tidak berapa lama lagi hospital Kluang akan berpindah ke bangunan baru di Jalan ke Bandar Tenggara.

Pasti ada di kalangan pelawat yang kali pertama ikut serta dalam lawatan dari katil ke katil bertemu pesakit seperti ini. Tapi bila sudah berhadapan dengan pesakit, nampaknya pelawat nampaknya peramah dan tidak kekok.

Kita Sihat, Bersyukurlah

Alhamdulillah, syukur kita sihat dan tak sakit seperti mereka. Saya tadi bertanya khabar dengan pesakit dan jururawat di sana mengenai kanak-kanak yang setiap minggu kena datang ke hospital untuk masuk darah. Lelaki itu tingkatan tiga tapi bentuk badannya kurus macam baru darjah 3. Katanya sakit itu melibatkan som-som tulang, bukan adik beradik 'osom', tapi melibatkan darah. Katanya orang yang kena sakit ini perlu menerima rawatan seumur hidup iaitu setiap minggu masuk darah merah.

Buah Pinggang

Wad dialisis kepada pesakit buah pinggang yang saya lawat tadi, menakutkan saya juga. Orang yang kena dialisis kena cuci 3 kali seminggu, begitulah seumur hidup dia. Katanya hospital cuma boleh menampung beberapa pesakit saja kerana kekurangan tempat manakala yang lain perlu ke klinik atau psat dialisis swasta.

Seorang pesakit buah pinggang yang saya temui tadi seorang kakitangan kerajaan, baru menerima rawatan sejak setahun ini pada usianya 50-an. Maknanya selepas ini dia akan buat dialisis seumur hidup. Baru-baru ini, dia menjalani pembedahan jantung.

Selalulah Melawat

Selalu-selalulah lawat orang sakit dan orang susah. Kita mungkin tak sakit atau susah seperti mereka. Kalau kita ada sedikit kemampuan, hulurkanlah buah tangan walaupun dalam jumlah yang kecil. Tapi sekecil zarah sekalipun sumbangan kita, mudah-mudahan Allah akan berkati terutamanya dalam bulan Ramadhan yang mulia ini.

1 ulasan:

  1. Kami pun buat ziarah & sumbangan hari raya pada 24/8 yang lalu di wad kanak-kanak & wad ibu bersalin.

    BalasPadam

Dipersilakan komen.