Untuk Memilih Tajuk Artikel Dalam Blog Ini, Sila Taip Perkataan di sini.

20 Ogos 2011

Menanti Lailatul QadarLailatul Qadar atau Lailat Al-Qadar : لَيْلَةِ الْقَدْرِ  (malam ketetapan) adalah satu malam penting yang terjadi pada bulan Ramadhan, yang dalam Quran digambarkan sebagai malam yang lebih baik dari seribu bulan. Dan juga diperingati sebagai malam diturunkannya Al Qur'an. Deskripsi tentang keistimewaan malam ini dapat dijumpai pada Surah Al_Qadr, surat ke-97 dalam Al Qur'an.

Terdapat pendapat yang mengatakan bahwa terjadinya malam Lailatul Qadar itu pada 10 malam terakhir bulan Ramadan, hal ini berdasarkan hadis dari Aisyah yang mengatakan : " Rasulullah ShallAllahu 'alaihi wa sallam beri'tikaf di sepuluh hari terkahir bulan Ramadan dan beliau bersabda, yang artinya: "Carilah malam Lailatul Qadar di (malam ganjil) pada 10 hari terakhir bulan Romadhon" " (HR: Bukhari 4/225 dan Muslim 1169).

Tanda-tanda:

Tanda lailatul-Qadr seperti mana disampaikan oleh Ubadah bin Samit r.a dari Nabi s.a.w ialah suasana malam itu akan sunyi, bersih, tenang, cerah, tidak panas dan tidak pula dingin seperti diteduhi oleh cahaya bulan, tidak ada bintang-bintang yang muncul sehingga pagi. Dan termasuk tanda-tanda ialah bahawa matahari terbit pada pagi hari itu tanpa terasa panas cahayanya, seperti bulan purnama.

1 ulasan:

  1. Ustaz, apa antara kesan2 pada seseorg yg menemui Lailatul Qadr dlm keadaan Allah redha padanya (beribadat?).

    Cthnya, dikatakan antara kesan2 dapat haji mabrur ialah seseorg tu menjadi lebih baik hubungan dgn Allah & masy dll, berbanding sebelumnya. Bagaimana dgn lailatul qadr?

    Didahulu dgn ucapan Tkasih ye ustaz.

    nek

    BalasPadam

Dipersilakan komen.