Untuk Memilih Tajuk Artikel Dalam Blog Ini, Sila Taip Perkataan di sini.

22 Julai 2014

'Kiki Peugeot' Akhirnya Kena Denda 5,000


Kiki, wanita yang merosakkan kereta seorang lelaki warga emas yang melanggar keretanya minggu lepas, didenda RM5,000 dan diperintah melakukan khidmat masyarakat selama 240 jam oleh Mahkamah Sesyen di Kuantan, hari ini.

Hakim Datuk Zainal Abidin Kamarudin menjatuhkan hukuman itu selepas Kiki mengaku bersalah atas pertuduhan melakukan kerosakan terhadap kereta milik Sim Siak Hong, 61, di hadapan Pusat Transformasi Bandar (UTC), dekat sini, pada 14 Julai lalu.
   
Kiki didakwa melakukan perbuatan tersebut dengan cara mengetuk bonet hadapan, bonet atas dan cermin hadapan kereta warga emas itu hingga menyebabkan kerugian berjumlah RM500.
   
Dia didakwa mengikut  Seksyen 427 Kanun Keseksaan iaitu melakukan perbuatan khianat yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun, dengan denda atau kedua-duanya.
   
Hakim Zainal Abidin dalam penghakimannya berkata hukuman yang dijatuhkan terhadap Kiki adalah setimpal dengan kesalahan yang dilakukan.

Beliau juga menasihatkan Kiki agar menginsafi perbuatan yang dilakukan dan berharap Kiki menjadi seorang wanita yang lebih bersabar dalam menghadapi dugaan hidup.

1 ulasan:

Dipersilakan komen.