Untuk Memilih Tajuk Artikel Dalam Blog Ini, Sila Taip Perkataan di sini.

22 Julai 2014

Lagi Pemungut Derma Ditangkap, Kali Ini Warga Asing


Penguatkuasa mendapat aduan mengenai kegiatan memungut derma di sebuah masjid. Seorang pengadu menelefon penguatkuasa, memaklumkan mengenai kegiatan memungut derma melibatkan warga asing. Penguatkuasa telah ke masjid berkenaan dan membuat pemeriksaan.

Ditangkaplah dua orang warga asing yang memungut derma kononnya untuk sekolah tahfiz di negara berkenaan. Oleh kerana mereka tidak ada kebenaran dari pihak berkuasa agama negeri Johor, maka mereka berdua ditangkap. Kes ini boleh dituduh di mahkamah syariah dan membawa hukuman denda sehingga RM3,000 atau 2 tahun penjara atau keduanya sekali.

Petang semalam juga, penguatkuasa telah ke bazar ramadhan Simpang Renggam, Kluang untuk membuat risikan mengenai kegiatan mengutip derma di sana. Penguatkuasa menemui satu tabung yang diletakkan di situ dalam berkeadaan berkunci tetapi tidak ada orang yang  mengutip. Ini juga adalah satu kesalahan. Di tabung berkenaan dikatakan derma untuk satu pertubuhan tempatan untuk pembangunan Islam. Penguatkuasa telah memberi amaran supaya tabung itu tidak diletakkan di situ sekiranya tidak mendapat kebenaran pihak berkuasa agama negeri Johor. Orang ramai telah membantu mengalihkan tabung berkenaan. Amaran keras telah diberikan oleh penguatkuasa melalui pemberitahuan poster dan sticker amaran.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dipersilakan komen.