Untuk Memilih Tajuk Artikel Dalam Blog Ini, Sila Taip Perkataan di sini.

11 Julai 2014

Kisah Bapa Pengantin Tak Mahu Jadi Wali (Episod Last)

Tertanya-tanya juga tok kadi bagaimana kisahnya pengantin tu. Dah nikah ke belum ? Tak ada pun pak imam telefon kadi, sebelum ni bukan main, sampai tak cukup bulu roma kadi dibuatnya menjawab telefon. Esoknya Ahad, dalam jam 8.30 pagi, rupanya pak imam datang jumpa kadi terus kat pejabat. Ohhhhh... baguslah tu. Tentu nak cerita pasal kisah tu.

Pak Imam Sendiri Pujuk

Pak imam terus bercerita kisah itu..... Pagi Sabtu sebelum nikah tu dalam jam 8.00 pagi, wali iaitu bapa bersama beberapa orang kampung datang rumah pak imam. Orang kampung minta sekali lagi supaya bapa jadi wali juga dan tidak memalukan nama baik kampung tu. Agaknya kalau tak jadi nikah hari tu, mungkin nama kampung tu akan jadi lebih popular dari Kampung Parit Jerman, Pontian yang terkenal kerana Jerman belasah Brazil 7-1 Piala Dunia 2014.

"Kenapa jadi macam ni, kan anak kita nak nikah ni. Ini semua melibatkan masa depan dia..." Kata pak imam.

Wali terus terdiam tak cakap apa. 

Kemudian pak imam peluk bapa pengantin dan tiba-tiba bapa pengantin menangis teresak-esak tapi terus tak berkata-kata.

"Yerlah... ini anak kita, baik buruk pun anak kandung kita juga. Kalau ada anak kita buat silap dengan kita, sebagai bapa, baik maafkan dia".... Kata pak imam.

Bapa Ubah Fikiran

Yer, bapa ubah fikiran dan setuju untuk jadi wali. Cuma pernikahan itu dilewatkan sejam dari masa yang sepatutnya. Pernikahan pula berlansung di masjid dan bukan di rumah. Bernikahlah pasangan ini dalam suasana yang pilu. Bagaimanapun pernikahan telah pun berlansung dengan sempurna.

"Maaf tuan kadi, semalam saya tak sempat telefon tuan kadi. Rasanya lebih elok jumpa tuan kadi secara berdepan hari ni. Terima kasih sekali lagi atas nasihat tuan kadi semalam". Kata pak imam itu mengakhiri perbualan.

Masalah Rumahtangga dan Perceraian

Adalah cerita sedikit mengenai pengantin dan keluarga pengantin ini. Sebenarnya mak dan ayahnya sudah bercerai kerana perselisihan tertentu. Tak apalah, tak mahulah kita cerita apa punca dan masalah rumahtangga keluarga ini. Yang penting, pernikahan telah berlansung dan itulah yang semua pihak harapkan.

2 ulasan:

Dipersilakan komen.