Cara Buat Teh Tarik
Cara Masak Nasi Ayam
Masak Nasi Arab Mandy, Maqluba dan Kansah,klik sini
Blog ini dibangunkan pada 14 September 2009. Dahulu dikenali sebagai Blog Kadi Kluang. Memaparkan semua perkara yang terlintas di fikiran, termasuk isu semasa, agama, politik, ekonomi, kemasyarakatan, sejarah,dunia,sukan, hiburan, kereta, lelong, masakan dan lain lain. Segala tulisan dan komen di dalam blog ini adalah bersifat peribadi, tidak semestinya pendapat yang mewakili mana-mana jabatan atau organisasi. Boleh dihubungi melalui Mahkota2009@gmail.com Facebook saya 'Kadi Pontian'.
Kursus Pra Perkahwinan, anjuran Badan Kebajikan Pejabat Kadi Pontian pada Sabtu dan Ahad setiap minggu pertama setiap bulan. Tarikh terdekat:
7-8 Julai 2018
Bermula jam 8.00 pagi di Pejabat Agama Pontian. Bayaran RM 120 seorang (termasuk sijil, makan minum, nota dll). Sijil laku seluruh negara dan diberikan pada hujung kursus. Sijil tiada tamat tempoh, tempat terhad. Untuk tempahan melalui Telefon 013-7655687 (Puan Hamizah)
Untuk perhatian, kursus diadakan setiap bulan pada minggu pertama dan ketiga, kecuali ada pindaan yang akan dimaklumkan melalui blog ini.
Badan Kebajikan Pejabat Kadi Pontian mendapat tauliah untuk menganjurkan kursus pra perkahwinan mengikut Garis Panduan Pengawalan Perlaksanaan Modul Bersepadu Kursus Pra Perkahwinan Islam (MBKPPI) 2003 pindaan 2006 di bawah seliaan Bahagian Pentadbiran Undang-undang Syariah, Jabatan Agama Johor.
Peserta kursus hendaklah memakai baju Melayu. Seluar jean dan tshirt tidak dibenarkan memasuki dewan kursus.
salam ustaz,..kalau tak nak bagitau bahan rahsia tu,..tak payahle letak kat sini,..tak de faedahnya kedekut ilmu kan,,
BalasPadamsaya setuju...ilmu untuk dikongsi.
Padamalhamdulillah allah kurniakan mama kelebihan dalam bab masak , masakan perbagai bangsa mama mampu masak. ramai yg kenal mama kerana setiap masakan mama dikatakan sedap .setiap yg minta resepi mama tak pernah berahsia. paling mama suka orang dtg rumah belajar masak resepi yg mereka suka . maaf ustaz ilmu yg kita ada hak allah .
PadamRahsia S??? Seyum,smile??Atau pun serai ustaz ??? =_=||
Padamada rahsia-rahsia la pulak ustaz ni tapi rasanya saya tau yang rahsia tu. Kalau dieja mulanya dengan huruf S. macam mana ustaz? kena tak bidikan saya :)
BalasPadamZuluzulu
ustaz masak mmg sedap, sebab air tangan bnyk air sembahyang, nyum2...
BalasPadamtidak bermaksud nak kecilkan hati sesiapa.. saya bersetuju dengan @siti ajar bt yaakob
BalasPadamsalam...xbeslah xnk bgitau bahan rahsiatu..kami nk belajar..
BalasPadamsetuju sgt dgn pandangan siti hajar
BalasPadambahan tu belacan kot.. :)
BalasPadambelacan dah ada dlm senarai resepi tu. maybe ajinomoto kut, tak pun guna bahan perasa lain seperti kiub ikan bilis/kiub ayam/knorr/pastisedap atau yg seangkatan dengannya. ada orang suka tambah bawang goreng yg dikisar, ada juga suka tambah santan pekat sikit dalam sambal. rasanya lain2, pilih la yg mana ikut kesesuaian selera anak tekak masing2.
BalasPadamTak letak bahan rahsia itu pun dah okey, kena cuba dululah masak. Nak tahu apa rahsianya ? Kena selalulah baca blog saya ni.
BalasPadamletak tahi minyak kot.....
BalasPadamletak lipas =)
BalasPadamberahsia la pulak.. setuju dgn akak siti kat atas tu
BalasPadamapa yang ada pada kita x akan dibawa mati. termasuk bahan rahsia tadi. apa salah berkongsi. ustaz akan di beri pahala berlipat ganda. setiap kali orang makan dan rasa keenakkandan kelazatan sambal yg ustaz ajar setiap tulah ustaz dpt pahala. jomlah share....sharing is caring...mohon...
BalasPadamNak tahu rahsia tu, sila mesej saya kat facebook 'Kadi Kluang'. Dah ramai yang saya dah beritahu.
BalasPadamustaz, tak leh la rahsia-rahsia, bagi je
BalasPadamKami jual nasi lemak ni pun sampai zakat perniagaan ustaz 2.5% ikut kiraan PZS hehehe.
Heehee setuju dgn akak siti tuu ...ustaz letak gula merah atau kerisek kut hihihihihihih
BalasPadamsetuju dgn kakt siti tu hehehe.....agak nyer gula merah atau kerisek kuttt.....
BalasPadamJawapannya, gula melaka. Itu jer.
BalasPadamdh agak rahsia tu msti gula melaka.. resepi mskn pntai timur wajib ltak gula melaka dlm sambal, gulai, kari or seangkatan dgnnya..
BalasPadamSalam!
BalasPadamSaya selalu buat sambal ikan bilis tak letak belacan sebab saya tak suka rasa belacan dan saya tak letak halia. tapi saya masak dengan cili kering, sedikit bawang putih , bawang merah banyak dan ikan bilis. Bila dah tumis semuanya letak air banyak sikit biar rasa ikan bilis dan bawang merah keluar.. akan menyedapkan rasa sambal. Tumis sampai agak kering kemudian letak brown sugar, asam keping dan garam.... sampai secukup rasa. nak letak aji pun boleh.
Nasi lemak pula saya pakai beras baryani... memang sedap tak sama dengan kedai.
biarla rahsia ye ustaz :)
BalasPadam