Untuk Memilih Tajuk Artikel Dalam Blog Ini, Sila Taip Perkataan di sini.

12 Februari 2014

Baru Sedar Suami Ada Isteri Lagi Satu Selepas Suami Meninggal Dunia

Isteri awal 40-an dan suami lewat 40-an berkahwin kira-kira 20 tahun lepas dan dikurniakan 5 orang anak. Hidup mereka bahagia bersama anak-anak. Ditakdirkan, suaminya meninggal dunia secara mengejut kerana serangan jantung di rumah dan isteri membawanya ke hospital. Doktor mengesahkan suaminya telah meninggal dunia.

Yang mengejutkan si isteri adalah kehadiran seorang wanita 30-an dan seorang anak lelaki berumur lingkungan 4 tahun di rumahnya selepas solat jenazah. Wanita 30-an itu meminta izin kepada keluarga si mati untuk melihat jenazah yang sudah dikafankan. Kehadiran wanita dan anaknya ini turut ditemani ibu dan bapa wanita ini dalam lingkungan 60-an.

Dihalang

Selepas dihalang, akhirnya bapa kepada wanita ini mendakwa yang anaknya adalah isteri kedua kepada simati. Berlaku pertengkaran di antara keluarga simati dengan wanita ini. Melihat keadaan seperti pergaduhan ini, pak imam bersama beberapa orang tua yang selesai solat jenazah telah meredakan keadaan. Pak imam tak mahu berlaku pergaduhan seperti itu pada hari jenazah hendak dikebumikan. Bapa kepada wanita ini kemudiannya menunjukkan surat nikah yang menunjukkan simati dan wanita ini telah bernikah kira-kira 5 tahun lepas. Isterinya mempertikaikan surat nikah itu kerana selama hidup, suaminya tidak pernah memberitahunya dan tidak pernah terlintas atau curiga yang suaminya sudah bernikah lain.

Wanita ini merayu supaya diberi peluang terakhir untuk diberi kebenaran bertemu suaminya yang kini telah kaku dan tidak bernyawa itu. Atas pertimbangan pak imam dan beberapa orang tua, wanita ini dan anaknya  dibenarkan melihat dan mencium dahi suami dan bapanya. Walaupun Pak Imam juga kena marah dan kena bebel dengan isteri pertama, dia tetap membenarkan wanita ini melihat suaminya. Masa itu, isteri dan lima orang anak simati menangis kesedihan dan tidak menyangka yang suaminya sudah 5 tahun berkahwin dengan wanita lain.

Di Tanah Perkuburan

Di tanah perkuburan iaitu semasa pak imam membaca talkin, wanita bersama anak dan ibubapanya sekali lagi hadir. Kali ini berlaku perkara yang tidak sepatutnya berlaku. Anak sulung perempuan yang  berumur 20-an telah menghalau sambil membaling dengan batu dan mengeluarkan kata-kata kesat. Pak imam yang sedang baca talkin ini terpaksa memendekkan bacaannya apabila keadaan semakin tidak terkawal. Wanita ini dihalau seperti peminta sedekah dan kehadirannya di perkuburan itu tidak disenangi oleh keluarga suaminya. Bagaimanapun, wanita ini tetap tidak mahu berganjak dari situ.Wanita ini turut mengalami sedikit kecederaan dan keretanya sedikit kemik terkena batu. Orang ramai yang hadir menenangkan keadaan dan menyuruh wanita ini pulang sahaja. Orang menasihati wanita ini supaya balik dahulu dan kubur suaminya boleh dilawati pada  hari yang lain.

Dua Tahun Berlalu

Peristiwa kematian suami ini sudah dua tahun berlalu. Menceritakan perasaan sedihnya kerana kematian suami tercinta dan perbalahan masa majlis perkebumian, wanita ini redha dengan ketentuan Allah Taala. Selepas kematian, isteri kedua ini sedikit pun tidak  meminta harta pusaka peninggalan arwah suaminya. Harta yang ditinggalkan kira-kira RM 300,000 termasuk duit, rumah dan kereta, semuanya isteri kedua tidak menuntut apa-apa. Dia merasakan gajinya dalam lingkungan 3,000 sudah cukup untuk dirinya dan untuk membesarkan anaknya. Katanya, sepanjang menjadi isteri kedua selama 5 tahun, dia tidak pernah meminta-minta dari suaminya termasuk makan minum dan keperluan harian. Apa yang diberi oleh suami dia ambil tapi kalau suami tidak beri, dia redha sahaja. Dia tahu, suaminya bukanlah orang kaya tetapi biasa-biasa sahaja.

Kira-kira 5 bulan selepas kematian suaminya, isteri pertama dan kedua ini akhirnya jadi baik. Malah, 5 orang anak isteri pertama menganggap anak isteri kedua sebagai adik mereka. Bila ditanya bagaimana boleh berbaik seperti ini, katanya ia lahir dari  kehendak isteri pertama yang bersimpati dengan nasib isteri kedua dan anaknya. Isteri pertama dan anak-anak datang menziarahi ke rumah isteri kedua. Bermula dengan itu, mereka seperti sahabat baik dan sering bantu membantu.

Untuk menjadi rakan Facebook saya, klik sini.

6 ulasan:

 1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam
 2. kesiannya irfa ni...

  BalasPadam
 3. kalau dua dua tu baik masa suami dia masih hidup lagi best..

  BalasPadam
 4. aah kesian irfa nie

  BalasPadam
 5. kasihan lagi lelaki zaman sekarang

  hak mereka dicabuli

  nak berbaik sebab bini tua dah makan harta pusaka istri muda

  takut tanah kubur astro oasis kena azab lah tuh

  BalasPadam
  Balasan
  1. setuju bangat dgn ibnu marzuki al firdaus

   Padam

Dipersilakan komen.