Untuk Memilih Tajuk Artikel Dalam Blog Ini, Sila Taip Perkataan di sini.

23 Julai 2010

Katanya Perlis Tutup Karaoke Sepanjang Ramadhan, Negeri lain Pulak ?

Kerajaan negeri Perlis mengeluarkan arahan menutup semua pusat karaoke pada sepanjang Ramadan bermula Ogos ini. Pada saya, jangan sekadar untuk dapat liputan berita atau disensasikan tapi yang penting benar-benar dilaksanakan. Keputusan tersebut menjadikan Perlis negeri pertama di negara ini mengeluarkan arahan tersebut bertujuan memuliakan kedatangan Ramadan. Alhamdulillah.. syukur dan tahniah kepada pemimpin dan pegawai kerajaan yang melaksanakan tugas ini.

Negeri lain pula bagaimana ? Saya setuju sangat dengan peraturan seperti di Perlis ini diikuti oleh negeri-negeri lain tidak kira parti politik mana yang memerintah negeri itu. Kalau cadangan Perlis ini baik, kenapa tak mahu dijadikan ikutan.

Pengalaman saya sebagai penguatkuasa dulu, kalau Ramadhan ini biasa saja hiburan di bandar besar ni. Tak kira karaoke, disco, pub dan pusat hiburan lain, semuanya beroperasi seperti biasa. Tangkapan yang dilakukan bagi kes minum arak dan maksiat lain, yang terlibat adalah orang Islam juga. Jadi, jauhilah maksiat di bulan Ramadhan yang mulia itu dan penuhilah dengan mengerjakan ibadat wajib dan sunat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dipersilakan komen.