Untuk Memilih Tajuk Artikel Dalam Blog Ini, Sila Taip Perkataan di sini.

27 September 2010

Isteri Kedua Dulu Kata Tak Kisah Jarang Jumpa, Dah Kawin Kisah Pulak


Ada macam-macam cerita orang yang kawin dua ni. Ada satu kisah ni, seorang lelaki tu kata, isteri muda dia sebelum kawin janji macam-macam. Tapi bila dah kawin, 'lain macam' pula. Janji dah dicapati nampaknya.

 Lelaki ni umur 40-an dan sudah ada isteri dan anak. Secara rahsia, dia bernikah dengan isteri kedua. Isteri keduanya pula, janda anak satu umur 30-an. Sebelum kawin, isteri kedua dia ni kata, kalau jumpa sekali sekali pun tak kisah. Maksudnya seminggu sekali ker, atau dua tiga hari sekali. Kedua, isteri muda janji tak bocorkan rahsia pada isteri pertama untuk tak meruntuhkan rumahtangga suaminya itu.

Suami sewakan satu rumah untuk isteri dia duduk dengan anak kepada isteri ni yang masih  sekolah tadika. Mula-mula isteri memang ikutlah apa yang dijanji tu. Tapi lepas sebulan dua kawin, isteri kedua selalu bising-bising. Dia nak suami dia selalu tidur kat rumah dia selalu. Sebelum nikah, kata tak kisah kalau jarang tidur kat rumah dia.

 Kalau asyik tidur kat rumah isteri tua, isteri muda mulalah merajuk dan ganggu. Tak henti sms dan telefon, sampai telefon rumah pun dia tetefon. Kalau suami dia balik rumah dia, senyaplah pulak. Lepas tu kalau suami jarang lagi balik rumah isteri muda, dia buat kecoh lagi, suami cuma mampu pekakkan telinga saja.

Lagi satu yang suami tak tahan dengan isteri muda dia, bila isteri muda ugut nak beritahu isteri tua yang mereka dah kawin. Takut sangatlah suami kalau dengar ugutan begitu. Tapi kalau selalu balik ke rumah isteri muda, senyap pulak bab ugut-ugut ni. Itulah sebahagian dari kehidupan harian orang yang kawin dua. Ada banyak lagi, cukuplah satu dua bab jer kisah orang kawin dua ni.

10 ulasan:

 1. Susah juga mcm tu, mungkin lelaki tu berniat berbakti pada janda beranak satu tapi nmpknya penjanjian kesanggupan oleh sijanda telah dimungkiri malah dikhianati dgn ugutan.

  Sakit kepala...sakit hati...nmpknya lelaki tu.

  BalasPadam
 2. hehehe...itu la kadang kalo mamber pompuan cite pasal laki derang kawin dua saya malas amik port...benda ni pasti akan jadik. sangat lah mustahil untuk hidup bermadu tanpa di landa perasaan cemburu....itu adalah lumrah dan naluri perempuan dan lumrah lelaki yang rasa mampu untuk menambah satu lagi kerana rasa mampu dll alasan lain...tapi akhirnya ini yang jadi. nk kawin lebih kene prepare segala kemungkinan yang bakal berlaku.

  BalasPadam
 3. bg betis minta peha la nieh.. dunia2..

  BalasPadam
 4. ustaz mana lagu background blog ni dulu...sepi je..kalu takut dilambung ombak jangan buat rumah d tepi pantai...fikir 1000 kali pun x pe kalu nak pasang 2

  BalasPadam
 5. Tiada perjanjian berat sebelah sebelum kahwin.jika tak mampu bersikap adil baik jangan poligami..antara adil yang di tuntut ialah bermalam sama rata..

  BalasPadam
 6. Saya tak berapa gemar kawin sorok... lebih baik berterus terang, integriti dalam rumah tangga. dah puas merajuk, baik la org pompuan ni... janji nafkahnya cukup... Teringin nak berpoligami dan berjaya membina keluarga besar.
  Amin...

  BalasPadam
 7. baguslah berfikiran sedemikian..

  BalasPadam
 8. belum dapat boleh la janji macam2 ;)
  botakla kepala lelaki tu
  mesti ada rasa nyesal lps dah kewen
  hihi

  BalasPadam

Dipersilakan komen.