Untuk Memilih Tajuk Artikel Dalam Blog Ini, Sila Taip Perkataan di sini.

13 Disember 2009

Abang Aji Kalau Dah Nak Kawin Tak Boleh Halang (Episod 2/5)


Pak Aji kalau dah nak kawin isteri muda, siapa pun tak boleh halang. Kalau anak isteri dia pun tak boleh nasihat, orang pejabat agama lagilah dia tak dengar. Maka terjadi pergaduhan lagi dengan Mak Aji di rumah.

 Kali ni lebih dahsyat dari perlawanan wresling Batista lawan Undertaker. Dalam pertengkaran tu tiba-tiba Pak Aji melafazkan perkataan cerai talak satu pada Mak Aji disaksikan oleh anak-anak dan cucu-cucunya. Semua anak-anak panik tapi tak berkata apa-apa (mungkin takut nanti bapak dah jadi jutawan tak hulur kat dia, jadi anak diam jer)

Maka Mak Aji terpaksa keluar rumah malam tu, terpaksa bungkus kain baju pergi rumah anak, kebetulan kat JB juga. Esoknya Pak Aji mengadu ke Mahkamah Syariah yang dia dah ceraikan Mak Aji. Mahkamah kemudiannya mengesahkan jatuh talak satu. Bila dah jatuh talak, saya sebagai penguatkuasa terpaksa menyiasat Pak Aji ini kerana melakukan kesalahan cerai luar mahkamah. Boleh didenda sehingga RM 1000 atau 6 bulan penjara.

Nampaknya Pak Aji tak kisah, mungkin dalam hati, itu bukan isu besar, yang penting dapat pengganti anak dara 20-an. Pak Aji dituduh di Mahkamah dan kena bayar denda. Yang hairannya, sampai ke petang baru dia boleh bayar denda, hampir-hampir dia kena masuk penjara. Anak dia yang datang bayarkan denda,  menunjukkan Pak Aji ni bukan orang berduit. Aanak dia tu macam tak berduit juga, sampai nyaris Pak Aji nak kena penjara.

2 ulasan:

Dipersilakan komen.